Kivonatolás alkohollal
Előre kell bocsátanom, hogy én nem használok a kozmetikumaim készítése során alkoholt. Itt természetesen nem a zsíralkholokról beszélek.
Az alkohol meggyőződésem szerint szárítja a bőrt, ezért jóval sérülékenyebb lesz a bőrfelszín, amit a mai erősen környezettszennyezett világunkban, minél jobban kerülni kellene. Ugyanis a sérült bőrfelszín kiszolgáltatottabb minden tekintetben, különösen az arcunk bőre.
Én magam ugyanezen céllal nem tartok jónak semmiféle olyan kozmetikai eljárást a szépítkezés terén , amelyek a bőr bármiféle szurkálásán alapulnak. Tekintettel arra, hogy a szaporodó mikrohegek előbb utóbb rugalmatlanná teszik a bőrt. Továbbá hasonló véleményen vagyok a magas hő kozmetikai használatáról is. A legfőbb mondásom ugyanis az, hogy a bőr nem felejt! Természetesen mindenki a saját bőrét viszi vásárra.
Alkoholos kivonatot én saját célra, kizárólag friss egészséges növényből készítek, hogy minél több vízben oldódó hatóanyag kerüljön a kivonatokba és az így kivont anyagot az alkohol remekül tartósítja. Ez a kivonatolás célja számomra egy egészséget támogató kivonat elkészítése.
Tehát készítek például galajból kivonatot a pajzsmirigy támogatása céljából.Ezekből a kivonatokból alkalmanként csak néhány cseppet használok fogyasztásra, hogy az alkohol szervezetre gyakorolt káros hatása ne érvényesüljön.
Ebből adódóan többféle alkoholt is használhatunk.
Én például a saját gyümölcsünkből készült pálinkát használom e célra,ami 50 fokos. A növényeknek szép erős színük lesz a kivonatolás végére. A zöld növények kivonatai többnyire mély zöldek. Ha világos a kivonat, akkor vagy rövid ideig történt a kivonatolás, vagy száraz növényből dolgoztunk, illetve nem segítette semmi a szép kivonat létrejöttét, például a megfelelő hőmérséklet.
A kivonatok utólagos feljavítását én magam nem javasolom, mivel az mindig kockázatos és mindig a harmonikus egységes minőség rovására megy. Ha valami nem sikerült az elképzelésünk szerint, jegyezzük le a tapasztalatot és kezdjük újra a műveletet, addig amíg nem vagyunk teljesen elégedettek a kivonat minőségével. Soha ne adjuk fel a minőségi igényünket.
Azután készíthetünk például vörösborból is kivonatot, itt jóval alacsonyabb az alkohol foka pl 12 fokos, viszont érvényesül a vörösbor remek élettani hatása is. Természetesen ekkor hosszabb ideig tart a kivonatolás művelete viszont nagyon figyelni kell a kivonat állagára.
Lehet kivonatot készíteni alkohol és víz keverékéból is , én ebben az esetben a kész kivonatból kipárologtatom az alkoholt , így marad a vizes kivonat, ami kényes , hiszen hamarabb megromlik, de biztonsággal adható gyerekeknek is.