Művészi SZAPPANOK-kozmetikumok

KÉZMŰVES, HÁZISZAPPANOK, Növényi Olajok - Virágvizek -Kozmetikumok -Krémek

 birsalma_008.jpg

039.jpg

 

 

Az ősz csodálatos gyümölcse a birsalma(Cydonia oblonga). Két birsalmafánk is van, így gondoltam, hogy idén is csinálok birsalma szappant.  A birsalma vélhetően Törökországból származik és Magyarországon az 1300 -as években jelent meg először. Egyes Biblia fordítók szerint az a bizonyos alma is  birsalma volt.

 

A birsalma szappan színe is elvarázsol. A szappan mély bordóvá válik az érése alatt. A szappanba a  finom olajok mellé tettem  100%-os hígítatlan  citromfű illóolajat, ami rendkívül  frissítő hatású.

 

A birsalmának nagyon magas a pektin tartalma  , de magas a kálium, a magnézium tartalma is. Használják  repedezett bőr gyógyítására,  mellbimbógyulladásra, reumára.

 

A rendkívül egészséges gyümölcsöt viszonylag alacsony energiatartalom, jól lebomló szénhidrátok, valamint A-, B3-, B6-, Bg-, C- (és kísérője, a citrin, vagyis P-) vitamin, kalcium, vas, magnézium, foszfor, kálium, nátrium jelenléte jellemzi. Több értékes vitamin és ásványi anyag van benne, mint az almában. Vízhiányos bőrre ajánlom , mert kiválóan hidratálja a bőrt , feszesíti és élénkíti, az érzékeny bőrt,  kisimítja a szem alatti ödémákat. Érdemes dekoltázsra is  tenni a kifacsart levét.

 birsfa.jpg

 

 

 2015 szept 23.

 

 

 

A gyógyító birs

 

 
 
Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása
 
 
 

Noha a birsalmát és/vagy a birskörtét az egyik legrégebbi gyümölcsként tartják számon – melynek számos jótékony hatása ismert –, fogyasztása hazánkban kevésbé elterjedt, pedig beérett állapotban igazán finom és egészséges rágcsálnivaló. Nagyanyáink régen a szekrény tetején tartották szüretelése után, hogy könnyebben beérjen, és hónapokig elálljon. Sőt, az érés során lakásillatosítóként is szolgált.

Tudományos nevén: Cydonia Oblonga, fordítása: krétai alma, de a köznyelv birskörtvélynek is hívja. Két megjelenési formája, a birsalma és -körte, csak alakjában különbözik egymástól. A rózsafélék családjába tartozik csakúgy, mint a barack, a meggy és a körte. A magyar „birs” szó ismeretlen eredetű, legkorábbi alakjai bis, biss voltak. A birs a meleg éghajlatot kedveli, úgy tartják, ahol a szőlő megterem, ott a birs is. Eredeti termőterületein, Iránban, Örményországban vadbirset is találhatunk. A négy-hat méteresre növő fa rózsaszínes virágait májusban és júniusban hozza, levelei sötétzöldek. A gyümölcs szeptemberben, októberben érik, de egyes fajokat novemberben, decemberben szüretelnek. A világon mintegy kétszáz faj ismert. Termése éretlenül zöld színű, szürkésfehér piheszőrei vannak, melyek késő őszre ledörzsölődnek; az ekkorra érett, fényes aranysárga, kemény falú, erős illatú almatermés, melynek formája almára vagy körtére emlékeztető, tipikusan 7–12 centiméter hosszú, 6–9 centiméter széles (a vad példányoké csak 2,5-3,5 centiméter átmérőjű). Ugyanazon növény is teremhet egyik évben körte, a másik évben pedig alma alakú gyümölcsöket. Általában a kevés magvú gyümölcsök megnyúltabb formájúak. Hazánkban legismertebb a Bereczki, a Leskováci és a Konstantinápolyi birs.

A birsnek a körtével nagyjából megegyező a szénhidráttartalma, viszont C-vitaminban gazdagabb. Pektint és csersavat is bőségesen tartalmaz: a legtöbb pektin a héjában és a magházában található, ettől keményedik meg a birsalmasajt, tehát ha „sajtot” szeretnénk készíteni, ne hámozzuk meg előre a birset. A népi gyógyászat egész magvait köhögéscsillapítóként, enyhe hashajtóként alkalmazza. Kenőcsökben repedezett bőr, égési sérülések, felfekvések, aranyér kezelésére használatos, a kozmetikában kenőcsalapanyag. Nyálka- és cserzőanyagokban gazdag leve a száj és a garat enyhébb gyulladásos megbetegedéseinek, bélproblémáknak ellenszere. A birs pektintartalma miatt megköti a „méreganyagokat” a tápcsatornában. A birs emésztési problémák esetén is használatos: például Don Quijote Sancho Panza gyomorrontását is birssel javasolta gyógyítani. A birs egyébként termékenységi szimbólum, a görög mitológiában is szerepel. Nyákoldó hatásán túl nyugtató hatású is a birs levéből készült főzet.

 Birsalmakrém-leves

Hozzávalók: 1,2 kg birs, 18 dkg cukor, 2 dl habtejszín, 1 db vaníliarúd (vagy vaníliás cukor), 2 db fahéjrúd, 10 db szegfűszeg, 1 db citrom leve, 2 evőkanál étkezési keményítő, 1 csipet só.
Elkészítés: A birsalmát alaposan megmossuk, megtisztítjuk, kivágjuk a magházát, felszeleteljük kis darabokra. Egy fazékba tesszük, majd öntünk hozzá annyi vizet, amennyi bőven ellepi. A vaníliarudat hosszában felvágjuk, késsel kikaparjuk a magjait, majd hozzáadjuk a leveshez a fahéjjal, szegfűszeggel, cukorral, sóval, citromlével együtt. Forrás után még 15 percig lassú tűzön főzzük. Utána az ízesítőket távolítsuk el, és ha már nem forró, botmixerrel pürésítsük. Újra felforraljuk és besűrítjük a keményítővel, hozzáadjuk a tejszínt folyamatos keverés mellett. Langyosan vagy hidegen, akár kis tejszínhab „pamacsokkal” vagy habgaluskával a tetején tálaljuk.
 
 

 



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 63
Tegnapi: 191
Heti: 394
Havi: 1 220
Össz.: 219 481

Látogatottság növelés
Oldal: BIRSALMA szappan vízhiányos bőrre.
Művészi SZAPPANOK-kozmetikumok - © 2008 - 2024 - naturnagyi.hupont.hu

A HuPont.hu segítségével egyszerű a honlap készítés! Programozói tudás nélkül is: Honlap készítés

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »