Művészi SZAPPANOK-kozmetikumok

KÉZMŰVES, HÁZISZAPPANOK, Növényi Olajok - Virágvizek -Kozmetikumok -Krémek



Élelmiszer-adalékanyagok

 

E-100 (kurkumin): sárga, sárgagyökérből nyerik, a curry alkotórésze
E-101 (riboflavinok): sárga, B2-vitamin, sok természetes eredetű B2-vitamin van az élelmiszerekben
E-102 (tartrazin): szintetikus, sok embernek allergiát okoz, Svájcban és Ausztriában betiltották
E-104 (kinolin-sárga): sárga, szintetikus, az Amerikai Egyesült Államokban betiltották
E-110 (narancssárga-S): narancs, szintetikus, allergiát okozhat
E-120 (kárminsav): vörös, természetes, mértékletes fogyasztása nem káros, egyes források szerint hosszabb távon veszélyes lehet
E-122 (azorubin): vörös, szintetikus, allergiát okozhat, az Amerikai Egyesült Államokban nem használják
E-123 (amarant): vörös, szintetikus, az Amerikai Egyesült Államokban betiltották, állatkísérletekben mutagénnek bizonyult (rosszindulatú elváltozás kockázata)
E-124 (neukokcin vagy ponszó 4R): vörös, szintetikus, az Amerikai Egyesült Államokban betiltották, allergiát okozhat
E-127 (eritrozin): vörös, szintetikus, állatkísérletekben az idegrendszer normális működését gátolja, allergiát okozhat
E-128 (vörös 2G): vörös, szintetikus, allergiát okozhat
E-129 (alluravörös AC): vörös, szintetikus, allergiát okozhat, állatkísérletekben hiperaktivitást mutatott

E-131 (patentkék V): kék, szintetikus, az Amerikai Egyesült Államokban betiltották, allergiára hajlamosít
E-132 (indigókármin): kék, szintetikus, allergén
E-133 (brillantkék FCF): kék, szintetikus, allergén
E-140 (klorofill-a, -b és klorofillinek): zöld, a levélzöld természetes színezőanyaga, mértékletes fogyasztása ártalmatlan
E-141 (klorofill- és klorofillin rézkomplexek): zöld, káros hatása nem ismert
E-142 (brillant-zöld S): zöld, szintetikus, az Amerikai Egyesült Államokban betiltották
E-150 (karamell), E-150b (szulfitos karamell)
E-150c (ammóniás karamell)
E-150d (ammónium-szulfitos karamell): barna, a cukor hevítésével nyerik, patkányokon végzett kísérletekben megváltoztatta a vérképet
E-151 (brillant-fekete BN): fekete, szintetikus, allergiát okozhat, az Amerikai Egyesült Államokban betiltották
E-153 (aktív szén): fekete, növényi eredetű
E-154 (barna FK): barna, szintetikus, az Amerikai Egyesült Államokban betiltották
E-155 (barna HP): barna, szintetikus
E-160 (karotinoidok)
E-160a (karotin-a,-b,-c)
E-160b (bixin, norbixin, annato, orlean)
E-160c (kapszantin, kapszorubin)
E-160d (likopin): állítólag tumornövekedést gátló hatást mutattak ki (a paradicsom gazdagon bírja)
E-160e (béta-apo8-karotinál)
E-160f (béta-apo8-karotinsav-etilészter)
E-161 (xantofillok): narancs, természetes színezőanyagok
E-161a (filavoxantin): szintetikus
E-161b (lutein): szintetikus
E-161c (kriptoxantin): szintetikus
E-161d (rubixantin): szintetikus
E-161e (violaxantin): szintetikus
E-161f (rhodoxantin): szintetikus
E-161g (kantaxantin): szintetikus, szem- és májkárosodást okoz
E-162 (céklavörös, vagy betanin): vörös, céklából vonják ki, természetes színezőanyag, átlagos fogyasztása ártalmatlan
E-163 (antocián): kék, lila, piros; kékszőlőből vonják ki, természetes színezőanyag, átlagos fogyasztása ártalmatlan
E-170 (kalcium-karbonátok): fehér, ásványi anyag, kréta, mész
E-171 (titán-dioxid): fehér, ásványi pigment, gyártása savasodást idéz elő az élővizekben

E-172 (vas[III]-oxi-hidroxid): sárga, piros, fekete; ásványi pigment, ma már szintetikusan állítják elő
E-173 (alumínium): ezüst-szürke, fémpigment, ásványi anyag, az Alzheimer-kór előidézőjének tartották, de ez még ma sem bizonyított
E-174 (ezüst): ezüst, fémpigment, állatkísérletekben számos enzim működését gátolta
E-175 (arany): arany, fémpigment
E-200 (szorbinsav és vegyületei): vörösáfonyában találhatóak meg, a szervezetben lebomlanak, allergiát okozhatnak
E-201 (nátrium-szorbát)
E-202 (kálium-szorbát)
E-203 (kalcium-szorbát)
E-210 (benzoesav és vegyületei): allergiás csalánkiütéseket, asztmát okozhatnak, szintetikus festékanyagokkal együtt fogyasztva, E-300 jelenlétében benzol keletkezik belőlük
E-211 (nátrium-benzoát)
E-212 (kálium-benzoát)
E-213 (kalcium-benzoát)
E-214-219 (p-hidroxi-benzoesav és észterei): allergiát okozhatnak
E-220 (kén-dioxid és vegyületei): fejfájást és hányingert okozhatnak, irritálják az emésztőcsatornát, allergiát, asztma-rohamokat válthatnak ki
E-221 (nátrium-szulfit): bontja a B-vitamint
E-222 (nátrium-hidrogénszulfit): bontja a B1-vitamint
E-223 (nátrium-metabiszulfit): bontja a B1-vitamint
E-224 (kálium-metabiszulfit): bontja a B1-vitamint
E-226 (kalcium-szulfit): bontja a B1-vitamint
E-227 (kalcium-hidrogénszulfit): bontja a B1-vitamint
E-228 (kálium-hidrogénszulfit): bontja a B1-vitamint
E-230 (bifenil): citromfélék felületkezelője penészedés ellen, főként a gyümölcs héjában raktározódik
E-231 (ortofenil-fenol)
E-232 (nátrium-ortofenil-fenolát)
E-233 (tiabendazol): banán penészedése ellen
E-234 (nizin): antibiotikum
E-235 (natamicin): antibiotikum és tartósítószer
E-236 (hangyasav és sói, a formiátok): hangyában, csalánban találhatóak, a testben kis mennyiségük lebomlik, nagy mennyiségben mérgezőek; a hangyasav sóit Angliában betiltották
E-237 (nátrium-formiát)
E-238 (kalcium-formiát)
E-239 (hexametilén tetramin): gyógyszer, tartósítószer, a szervezetben formaldehiddé alakul
E-242 (dimetil-dikarbonát): üdítőitalok, dobozos jeges teák fertőtlenítője
E-249 (kálium-nitrit): önmagukban nem veszélyesek, de a baktériumok mérgező nitritekké alakíthatják őket a hús tárolása, vagy az emésztés során; fehérjékkel reagálva mutagén és rákkeltő nitrózaminokká alakulnak
E-250 (nátrium-nitrit): véd a botulizmus (egyfajta halálos ételmérgezés) ellen, de a szervezetben fehérjékkel reagálva rákkeltő nitrózaminok keletkeznek belőle; helyette más gátlószert még nem találtak
E-251 (nátrium-nitrát): a bélcsatornában baktériumok közreműködésével nitritté alakulhatnak
E-252 (kálium-nitrát): a bélcsatornában baktériumok közreműködésével nitritté alakulhatnak
E-260 (ecetsav és sói): átlagos fogyasztásuk nem káros
E-261 (kálium-acetát)
E-262 (nátrium-acetát)
E-263 (kalcium-acetát)
E-270 (tejsav): savanyú káposztában, aludttejben található meg; természetes, ártalmatlan
E-280 (propionsav és sói): a szervezetben zsírsavként lebomlanak, patkánykísérletek kérdésessé teszik veszélytelenségét
E-281 (nátrium-propionát)
E-282 (kalcium-propionát)
E-283 (kálium-propionát)
E-284 (bórsav): a kaviár tartósítószere
E-285 (nátrium-tetráborát, bórax): a szervezetben felhalmozódik, erősen mérgező
E-290 (szén-dioxid): szénsavassá tesz, az alkohol hatását erősíti
E-296 (D, L-almasav): természetben előforduló sav, mesterségesen állítják elő
E-297 (fumársav)
E-300 (L-aszkorbinsav): C-vitamin
E-301 (nátrium-L-aszkorbát)
E-302 (kalcium-L-aszkorbát)
E-304 (6-palmitoil, L-aszkorbinsav): szintetikus
E-306 (tokoferol): természetes eredetű, E-vitamin
E-307 (alfa-tokoferol): szintetikus, káros hatása nem ismert
E-308 (gamma-tokoferol): szintetikus
E-309 (delta-tokoferol): szintetikus
E-310 (propilgallát)
E-311 (oktilgallát)
E-312 (dodecilgallát): természetes, de szintetikusan is előállítják; allergiát kelthet, csecsemőnek nem adható, asztmás és aszpirinérzékeny embereknek a gallátok gyakran panaszokat okoznak; nugátok, rágcsálnivalók, zacskós levesek antioxidánsai, az Egyesült Államokban mindhárom fajta gallátot betiltották
E-315 (D-eritroaszkorbinsav)
E-316 (nátrium-D-eritroaszkorbát)
E-320 (BHA, tercier-butil-4-hidroxianizol): szintetikus, túlérzékenységet, allergiát okozhat; marcipán, nugát és máktöltelék antioxidánsa, az USA-ban betiltották
E-321 (BHT, 3,5-di-tercier-butil hidroxi-toluol): rágógumi antioxidánsa
E-322 (lecitinek): állati és növényi, főleg szójából és napraforgóból nyerik, emulgeátor (homogénné teszi a nehezen elegyíthető összetevőket); átlagos fogyasztása ártalmatlan
E-325 (nátrium-laktát): a tejsav sói, nem károsak
E-326 (kálium-laktát): a tejsav sói, nem károsak
E-327 (kalcium-laktát): a tejsav sói, nem károsak
E-330 (citromsav és sói): fogyasztásuk ártalmatlan
E-331 (nátrium-citrát)
E-332 (kálium-citrát)
E-333 (kalcium-citrát)
E-334 (L-borkősav és sói): természetesek, állatkísérletekben vesekőképzők
E-335 (nátrium-tartarát)
E-336 (kálium-tartarát)
E-337 (kálium-nátrium-tartarát)
E-338 (ortofoszforsav és sói): előregyártott húskészítményekhez (párizsi, virsli) adagolják őket, mert sok vizet kötnek meg
E-339 (nátrium-ortofoszfát)
E-340 (kálium-ortofoszfát)
E-341 (kalcium-ortofoszfát)
E-342 (magnézium-ortofoszfát)
E-350 (nátrium-malát): természetes só
E-351 (kálium-malát)
E-352 (kalcium-malát)
E-353 (meta-bórkősav)
E-354 (kalcium-tartarát)
E-355 (adipinsav): csak sópótlókban használják
E-356 (nátrium-adipát)
E-357 (kálium-adipát)
E-363 (borostyánkősav): gyümölcssav, szintetikusan állítják elő
E-380 (triammónium-citrát)
E-385 (kálium-dinátrium-etiléndiamin-tetraacetát): szintetikus
E-400 (alginsav és sói): barna algákból nyerik, káros hatásuk nem ismert
E-401 (nátrium-alginát)
E-402 (kálium-alginát)
E-403 (ammónium-alginát)
E-404 (kalcium-alginát)
E-405 (propilénglikol-alginát)
E-406 (agar-agar): tengeri algákból nyerik
E-407 (karragén): vörös algákból nyerik; állatkísérletekben bélgyulladást okozott
E-410 (szentjánoskenyérmag-liszt): növényi termék, fogyasztása ártalmatlan
E-412 (guárgumi): guarmag-származék, allergiát okozhat
E-413 (tragant-mézga): trópusi növény gyantájából nyerik, allergiát okozhat
E-414 (gumiarábikum): trópusi fák gyantájából nyerik, káros hatása nem ismert
E-415 (xantán): növények cukortartamú oldatából készül, mikroorganizmusok termelik
E-416 (karaya gumi): természetes poliszaharidok (összetett cukrok)
E-417 (taramag-liszt): természetes poliszaharidok (összetett cukrok)
E-418 (gellán gumi): természetes poliszaharidok (összetett cukrok)
E-420 (szorbit): édesítőszer cukorbetegeknek, nagyobb mennyiségben hasmenést okozhat
E-421 (mannit): édesítőszer, ártalmatlan
E-422 (glicerin): nedvesítő és lágyító anyag, nem veszélyes, de nagy mennyiségben fejfájást okoz
E-431 (polioxietilén-[40]-sztearát): szintetikus
E-432: szintetikus
E-433: szintetikus

orvosilexikon.hu

 



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 68
Tegnapi: 17
Heti: 258
Havi: 828
Össz.: 227 478

Látogatottság növelés
Oldal: Élelmiszer Adalékanyagok- E számok jelentése, Ismerjük meg a szervezetet károsító anyagokat
Művészi SZAPPANOK-kozmetikumok - © 2008 - 2024 - naturnagyi.hupont.hu

A HuPont.hu segítségével egyszerű a honlap készítés! Programozói tudás nélkül is: Honlap készítés

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »